Fa fűtőérték táblázat

Fa fűtőérték táblázat

 

Sokan a fűtésrendszerüket úgy alakították ki, hogy főként szerves fűtőanyagokkal tudjanak benne fűteni. Esetleg úgy építettek vegyes tüzelésre, hogy legyen ilyen alternatívája is a rendszernek, ekkor válik rendkívül fontossá a felhasznált fűtőanyag fűtőértéke.

 

Ilyen fűtésrendszerrel két tényező figyelembevétele válik különösen fontossá. Egyrészt, hol tudom minél olcsóbban beszerezni a tüzelőt, másrészt, hogy adott pénzért a lehető legnagyobb fűtőértékű fűtőanyagot vásároljam meg. Összességében tehát mit ér a nagy mennyiségű, de olcsó fa, ha gyorsan elfogy, és még sok van előttünk a télből, illetve, ha a magasabb fűtőértékű fából kevesebb kell ugyan a megfelelő meleghez, de az ára miatt az is hamar elfogy.

 

A fatüzelő ára, mint minden tüzelőanyagé, szezonális, így az árak összehasonlítása mindig a vásárlás pillanatától függ. Természetesen érdemes a tüzelőt még nyáron beszerezni, amikor a kitermelés és a szállítás is olcsóbb, mint a fűtési szezonban, amikor gyorsan fogynak a készletek. Érdemes azonban alaposan megnézni, hogy milyen fát érdemes használnunk – ehhez összeállítottunk egy fa fűtőérték táblázatot.

 

Fa fűtőérték táblázat, a legelterjedtebb fa fajokkal

 

A leggyakrabban vásárolt tűzifák fűtőértékét vizsgálva a következő adatokra találhatunk. Az adatsorba összehasonlításként beillesztettük a napraforgóhéj brikett fűtőértékét is:

 

Fatípus

Fűtőérték

Nyár

13.4 MJ/kg

Lucfenyő

13.8 MJ/kg

Erdei fenyő

14.1 MJ/kg

Fűz

14.1 MJ/kg

Vörös fenyő

14.2 MJ/kg

Nyír

14.2 MJ/kg

Juhar

14.5 MJ/kg

Akác

14.9 MJ/kg

Tölgy

15.1 MJ/kg

Éger

15.5 MJ/kg

Bükk

15.6 MJ/kg

Gyertyán

15.8 MJ/kg

Kőris

16.9 MJ/kg

Napraforgóhéj brikett

19-21 MJ/kg

 

fa fűtőérték táblázat

Ha a különböző fafajok fűtőértékét vizsgáljuk, a száraz állapotra vonatkozó értékeket látjuk, ami a fa tüzelőanyagnál kevésbé kiszámítható a pillanatnyi víztartalom miatt, így érdemes inkább biomassza brikettet választani. 

 

Ez a 19-21 MJ/kg azonos a városi gáz fűtőértékével, illetve magasabb annál ugyanúgy, mint a tűzifa fűtőértékénél, emiatt kitűnő választás. A városi gáz minősége nem egyenletes hiszen, ha valaki gázzal fűt, érzékelhetőek az időszakos különbségek. Az összehasonlításban pedig az a csavar, hogy a számítási adatokat a gáz esetében rendszerint mᶾ-ben adják meg, míg a szilárd tüzelőkét MJ/kg-ban.

 

A biomassza típusú brikettekből 1 mᶾ-nyi gáznak nagyjából 18,5 kg felel meg. Ezt pedig már lakásonként könnyű összehasonlítani, ha van lehetőség mindkét típusú fűtésre. Csak meg kell nézni, hogy átlagosan mennyi idő alatt fogy el 1 mᶾ-nyi gáz és 18,5 kg napraforgó brikett.

 

Ezen ismeretek birtokában tudni fogod, miért érdemes fűtőanyagként a napraforgóhéj brikettre szavaznod.

 

Napraforgó brikett Ajánlatkérés